De fleste Jobber blir sjeldent utlyst og dermed vil de fleste ikke vite om jobben. Men hvordan får folk disse jobbene da? Her kommer nettverket vi bygger opp rundt oss mens vi går på skole eller igjennom de bekjentskap vi lager oss igjennom livet
Her er en oversikt over hvilke temaer som ble tatt opp i programmet.
- Din profesjonelle identitet
- Nettverksbygging ved bruk av LinkedIn
- hvordan ta kontakt med en mentor på LinkedIn
- koordinering for møte
- Koordinering av samtalen
- historiefortelling
- spørsmål og Research
- hvordan bygge gode og langvarige relasjoner
Modul 1 din profesjonelle identitet
Hvem er du og hva er din profesjonelle identitet? For de fleste så identifiserer man seg som student på vei til å bli en ung profesjonell. I første modul vil du få noen tips til hvordan å unngå tabber og sette deg selv inn i den profesjonelles tanke gang og kontakten og kommunikasjonen enklere og raskere:
- Empati
- Se ting fra den profesjonelles synspunkt.
- Nysgjerrighet
- Vise at du har vilje og lyst til å lære fra dem.
- Takknemlighet
- Vise takknemlighet for at personen avser tid til deg
- Relevansen
- Vise til hvor stor påvirkning de har på deg
- Respekt
- Behandle de på samme måte du har lyst til å bli behandlet selv
Hovedfokuset er å skape et større nettverk og komme i kontakt med en mentor som kan gi retningslinjer, innsikt og muligheter i din reise til arbeidsmarkedet. i modulen får man tre spørsmål som vil hjelpe deg med å konkretisere hva du er etter:
- Interesse
- Er dette interessant for meg og til hvilken grad? Hvordan vil min interesse øke eller synke av at det det kan komme uante hindringer?
- Styrker
- Vil de styrkene jeg har bli satt pris på og skape muligheter for meg senere i løpet?
- Vekst
- Hvilke stykrer kan jeg utvikle videre og hvilke nye ferdigheter vil det skape for meg?
Modul 2 Nettverksbygging ved bruk av LinkedIn
LinkedIn er et veldig effektivt verktøy å bruke når du skal komme i kontakt med folk i den bransjen du sikter deg inn i. Finne relevante mentorer eller folk du har lyst til å komme i dialog med som kan ha relevante info i bransjen eller bedrifter du søker deg inn til. Men det er ikke bare disse sterke profesjonelle relasjonene vi har. Nettverket ditt består av familie, venner, studiekamerater, kolleger, og andre som har like eller forskjellige verdier fra en selv. vi har sterke og svake relasjoner til disse kategoriene av mennesker sammen med disse relasjonene så er det grader av hvor godt man kjenner værandre. Her kommer LinkedIn som gjøre kontakten enklere med sinn plafform hvor folk kan kontakte værandre på et profesjonelt plan. Man vil tenke seg at Facebook vil være et bedre sted med tanke på hvor avslappet kontakten er på Facebook. Men Facebook er bedre for å kontakte de i din indre sosiale sirkelen en de som er utenfor som personer du ikke har hat noen tidligere kontakt med.
Programmet ber deg om å sette deg inn i posisjonen til de du kontakter for å få veiledning og hvordan tankesett de kan ha når du som student kontakter de. I dette programmet går vi igjennom disse forskjellige mentorene med deres egne styrker som kan hjelpe deg igjennom din profesjonelle reise.
Gresset virker alltid grønnere på den andre siden av engen.
Programmet setter opp spørsmål slikt som «hvem burde jeg vurdere å ta kontaktet med først?» og at man ikke burde vente på den perfekte personen fordi du kan da ende opp med å vente i all evighet.
Om du har en person i tankene allerede burde du kontaktet de så fort som mulig. Enkelt og greit om du får et nei eller at det viser seg at det ikke passer for begge partene så vet du da bedre hva slags person som kan passe bedre. Uansett så ender du opp med å lage et større nettverk og det har aldri skadet noen (Fra det jeg vet av egen erfaring). Og via personer du kontakter så kan det hende at de har noen i nettverket sitt som kan hjelpe.
Poenget er at hjelp kan komme fra de merkeligste stedene og fra de personene du aldri har hørt om eller møt.
Hva salgs personer kan være en bra mentor?
Yngre profesjonelle
Dette er personer som best vet reisen du kommer til å ta i arbeidsmarked. De har nylig tatt den samme veien som deg og kan fortelle om hva du kan forvente av et intervju prosess med spørsmål som du vil møte på veien din til å bli en ung profesjonell. Siden de har nylig vært igjennom prossesen med å finne seg en jobb så vil de ha en hel del med tips og triks som du kan ha nytte av. En person som du ser opp til som går på den samme skolen som du, eller som jobber i den bedriften / bransjen du har lyst til å jobbe i.
Andre person kan være en som går året over deg hvor kan være en god mentor med hva det har gjort og som kan gange deg.
Unge profesjonelle som er rundt den samme alderen som deg kan være gode mentorer. De har nylig gått veien for å finne jobben sin og kan ha god innsikt i hva som kan møte deg på veien til en jobb du ser etter. De har mange praktiske tips for hvordan de kom inn i rollen de har nå som jobb. Det er ikke så lenge siden de selv har sett etter
Eldre profesjonelle.
De er er på samme alder som foreleserne dine eller dine foresatte. Dette er de i arbeidsmarkeder som har en lang karriere og som ser det store bildet når det kommer til å hyre inn folk til bedriften og hviklen rolle du vil komme til å utvikle deg igjennom tiden du bruker i det profesjonelle markedet.
Søke systemet i LinkedIn
Når vi blir ledet inn i filtreringssystemet til LinkedIn ser vi hvor eksakt vi kan søke etter relevante folk som jobber i bransjen eller bedriten man er interessert i. En måte man kan søke på er å finne de som har gått samme linje som deg selv og hvor de har funnet jobber hen. Dette kan være en fin måte å finne en Mentor som har hat samme utdanningsvei som deg selv. en annen en er å søke etter personer i en bedrift eller virksomhet som har hat mange bransjesukksesser og kontakte de du finner mest relevant.
Her er en enkel oversikt over hvilke søk du kan gjøre for å finne en mentor eller en arbeidsplass om du ikke har en bedrift i tankene.
Skjermbilde fra first-round.teachable.com
På LinkedIn så kan du søke på en virksomhet sammen med Universitetsnavnet eller Høyskole navn og faglinje. På dette måten kan man finne mange relevante personer som man kan kontakte om hvordan det var å jobbe i bedriften. Om de ikke lenger jobber i denne bedriften Du søker på så er ikke dette et tap. Her kan du kanskje snakke med de om hvordan det var å jobbe i bedriften noe som kan gi deg god innsikt til en senere anledning. Etter du har gjort søket og funnet personer å kontakte så er det bare å sende de en melding. Tenk litt på hva svarene deres var og repeter til du finner en person som passer deg
Modul 3 effektiv kommunikasjon på LinkedIn.
I forgi modul så fant vi ut hvem vi skal kontakte. Nå skal vi skrive en melding som skal ha 5 kvaliteter når du når ut til disse profesjonelle folkene:
- Empati
- Se ting fra den profesjonelles synspunkt.
- Nysgjerrighet
- Vise at du har vilje og lyst til å lære fra dem.
- Takknemlighet
- Vise takknemlighet for at personen avser tid til deg.
- Relevansen
- Vise til hvor stor påvirkning de har på deg
- Respekt
- Behandle de på samme måte du har lyst til å bli behandlet selv
Etter du har tenkt igjennom hva du vil formidle og måten burde du tenke på LinkedIn som en kontakt plafform. LinkedIn er på mange måter en mer profesjonell måte å kontakte folk en Facebook hvor man er mere tilbakelent og som nevnt tidligere mere for bruk i kontakt med din indre krets. På LinkedIn er det mere upersonlig og formelt med tanke på at du bygger relasjoner i den hensikt med å skape karrieremuligheter og gi deg selv et større nettverk. Her er tanken å bli oppfattet som en ung profesjonell med klare mål og få feil i kommunikasjonen din. Men husk dette er ikke et offisielt brev du skriver så det er naturlig å snakke med de på samme måte som du gjøre når du snakker med din foreleser. Og dette er en chatt du setter i gang så være nysgjerrig og bli godt kjent med de du snakker med. kanskje det ender opp med et mentorforhold?
Siste ting som kan hjelpe fra Modul 3 er en liten huske liste for teksten din:
- Skrev du navnet riktig?
- Satte jeg riktig bedrift og bransje?
- Kan teksten bli kortere?
- Er det noen skrive feil i teksten?
- Hvem er du
- hvorfor kontakter du dem
- Hva er det du vil ha svar på?
Om du har klart for deg disse punktene så er du klar for å starte samtalen. Etter dette får vi en forklaring mellom brukken av LinkedIn og E-mail og hva som passer best i forhold til situasjonene og teamene man vil snakke om.
- Kjapt å sende meldinger
- Virker mere avslappet og uformelt en å sende E-mail
- Enkelt å identifisere avsender
- Sjekket oftere en LinkedIn
- Føles mere personlig
- Mest sannsynlig for å få tilbake melding
- Noen er mindre sannsynlig for å bruke LinkedIn en andre og noen bruker det ikke
- Sannsynligheten for at kommunikasjonen flyttes over til mail er stor.
I slutten av modul 3 får vi et ark med noen tips og hva å huske på når vi skal kommunisere hv
Modul 4 Koordinering av samtalen
Etter at du har fått kontakt med en profesjonell så er det tid for å sette tid for et telefonmøte. I dialog med den profesjonelle så vil jeg minne på igjen de 5 genuine kvalitetene som ble nevnt i modul 1 som Empati, nysgjerrighet, takknemmelighet, relevans og til slutt respekt. Disse vil hjelpe deg med å være:
- effektiv
ta utgangspunktet at de vil hjelpe deg, men at de har liten tid å avse i deres travle hverdag. Derfor må du være effektiv i din koordinering av tid og gjøre det enkelt for å sette opp et møte for den profesjonelle. Når du skriver til denne personen la språket ditt vær klart og ikke send flere meldinger en du trenger. Effektivitet betyr i dette tilfellet en kort og konsis melding for å koordinere et møte eller telefonsamtale. Legg tid dato og tid det tar plass. Video, telefonmøte eller fysisk møte? Finne ut hvilken kommunikasjon plafformen er det de foretrekker? Finn ut av nummer eller møte kode om det er digitalt.
- fleksibel
det handler det om å være fleksible fordi det er du som ber om en tjeneste
så legg deg opp til å følge deres profesjonelle timeplan og sette opp en tid som fungerer best for den personen du har kontaktet. Ikke tro noe, sjekk at kontaktinfoen er oppdatert slik at det ikke blir misforståelse senere når du skal kontakte dem igjen. om de tregner en annen tid å møtes så burde du tilrettelege deg slik at det passer de
- Initiative
Ta initiativ! Det er ikke noe som er mer forfriskende for profesjonelle en de som tar initiativ og er proaktiv i kommunikasjonen. Vær personene som foreslår en møtetid og setter opp video konferansen eller ringer først. Dette vil gjøre det enklere for den profesjonelle å sette av tiden sin. Sett opp en påminnelse i kalenderen din og videre send den slik at den kan minne dere på når dere skal møtes. Sørg for at møte innkallelsen tidlig forteller hva møte handler om og hvem som skal ta del i det. Info på møtte innkallelsen burde inneholde alles navn. Høyskole, fag og hvem som ringer (deg selv). dette kan bli forenklet etter som hvor gjenkjennelige dere blir med værandre og temaene som tas opp.
Modul 5 koordinering for møte
Fasene av en samtale vil være forskjellige med de vil alle gå i samme retning. Her vil programmet gjøre oss oppmerksomme på dem og hvordan å kontrollere de. Før samtalen starter er det viktig å sende en melding hvor du bekrefter møte og tiden og igjen takker dem for at de avser tiden deres til deg. Husk også å gi en god kontekst i memoet du sendte til personenes kalender. Hva du kan si i memoet er;
- navnet ditt,
- navnet på skolen din
- hva er grunne for møte?
- hvordan kontaktet du de?
- når kontakte du personen?
Under legger til fasene i kontakt med en profesjonell i bransjen.
- Fase 1: starten av dialogen.
Trenger ikke å forbedre seg på dette. Ikke legg for mye press på deg selv. Husk at de profesjonelle du ringer vil mest sannsynlig hjelpe deg på veien og får en god følelse av å gjøre det.
- Fase 2 Introduksjon av deg selv
- Her kan du øve litt på hvordan du vil introdusere deg selv. Hvilken informasjon om deg selv vil du starte med? hvilke arbeid er du mest fornøyde med. hvilke interesser var det som førte deg til studiet ditt? Sette dette sammen i en historie som forteller hvordan du har kommet deg hit til denne samtalen.
- Fase 3 Spørsmål og anmodninger til personen du snakker med
- Fase 4 Avslutte samtalen
Hvordan vi lærer best
Ulrik og jeg har utfordret oss selv i å se på hva som gjør at vi lærer best – samt noen nyttige tips vi ønsker å dele med dere. Manus Mitt navn er Alexander. Mitt navn er Ulrik. (Alex) Jeg går kreativ markedskommunikasjon og (Ulrik) økonomi og ledelse på Høyskolen Kristiania. (Ulrik)Akkurat nå tar vi […]